Τηλ. κέντρο: 24410 42363, 26345, Fax: 24410 71636

 
  • 1

UNHCR

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με αποστολή να σώζει ανθρώπινες ζωές, να προστατεύει τα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους πρόσφυγες, τους αναγκαστικά εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς.

Iδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με εντολή να καθοδηγεί και να συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία των προσφύγων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Κύριο μέλημά της είναι να διασφαλίζει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει ασφάλεια σε μια άλλη χώρα, με την προοπτική εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, όπως είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός, η ένταξη στη χώρα ασύλου ή η επανεγκατάσταση σε τρίτη χώρα.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία προστατεύει τα δικαιώματα και παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους και ανιθαγενείς. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν επιτυχώς τη ζωή τους κι έχει τιμηθεί δύο φορές με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1954 και το 1981.

Ποιούς βοηθάμε

O πρωταρχικός μας στόχος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους. Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τις κοινότητες για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα. Καταβάλλουμε επίσης προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρόσφυγες, επαναπατρισθέντες, ανιθαγενείς, εσωτερικά εκτοπισμένοι και αιτούντες άσυλο. Η βοήθειά μας στην εξασφάλιση προστασίας, στέγης, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν και να μπορέσουν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Αιτούντες Άσυλο

Αιτών άσυλο είναι το άτομο που ζητά διεθνή προστασία.

Εσωτερικά Εκτοπισμένοι

Εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι οι πληθυσμοί που αναζητούν ασφάλεια σε άλλα μέρη της χώρας τους.

Πρόσφυγες

Πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που αφήνουν τη χώρα τους λόγω συγκρούσεων ή διώξεων.

Ανιθαγενείς

Ανιθαγενείς είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν ιθαγένεια και πασχίζουν για την πρόσβασή τους σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Επαναπατρισθέντες

Επαναπατρισθέντες είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Διασφάλιση δικαιωμάτων

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς διώξεις και διακρίσεις.

 

Ποιοί είμαστε

Βασικό στοιχείο της ταυτότητας της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. είναι η υλοποίηση προγραμμάτων και έργων. Αυτά αποτελούν τα διακριτά τμήματα της παρέμβασής της. Είναι δε, το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης. Μέσω των προγραμμάτων και των έργων επιδιώκεται η ανάπτυξη τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών περιοχών με την ανάδειξη και αξιοποίηση των κάθε μορφής πόρων (φυσικών, ανθρώπινων, πολιτιστικών), προτάσσοντας ως κινητήριο μοχλό την τοπική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Πληροφορίες

Αναπτυξιακή Καρδίτσας,
Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
Μ. Αλεξάνδρου 34
(1ος και 2ος όροφος)

+30 24410 42363
anka@anka.gr
Δε-Πα: 8.00 - 16.00

Που βρισκόμαστε

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για την καλύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενο του. Εάν διαφωνείτε με αυτό, επιλέξτε απόρριψη.